VEDNO ZANIMIVO IN PRIJETNO
Odkar pomnimo, v Celju špilamo grofe. Že več kot pol tisočletja nas vodijo tri zlate zvezde. Smo ponosni in svojeglavi dediči Celjskih grofov, najmočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na Slovenskem.

Pridi špilat grofe

Odkar pomnimo, v Celju špilamo grofe. Že več kot pol tisočletja nas vodijo tri zlate zvezde. Smo ponosni in svojeglavi dediči Celjskih grofov, najmočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na Slovenskem.

Radi si jih predstavljamo, zmagovite in jeklene, v popolni srednjeveški opravi ali ob naših današnjih užitkih. Dobra kava, prijateljski klepet ali športna tekma nas lahko za trenutek naredijo nepremagljive. Zato obišči Celje, da se nalezeš malo grofovskega karakterja.

Celjani še danes odraščamo z miti in legendami o Celjskih. Pridi pogledat, kako so v srednjem veku živeli slavni grofje in knezi, ki so zgradili mesto na temeljih antične Celeie. Začuti duh teh konjenikov, ki so iz najemnikov na bojiščih zrasli v tako nadarjene politike, da so bili trn v peti Habsburžanom in drugim dinastijam srednjeveške Evrope.

Pridi špilat grofe, da podoživiš največje tri - očeta, hčer in sina, ki so soustanovili skrivnostni viteški red zmaja. Ne zapusti Celja, dokler jih ne spoznaš: karizmatičnega Hermana II. Celjskega, najvplivnejšega celjskega grofa, ki je svojim otrokom in vsem Celjanom tlakoval pot do zvezd; Hermanove hčere Barbare Celjske, najvišje kronane glave v slovenski zgodovini, ki je bila češka, ogrska in nemška kraljica; in Hermanovega sina Friderka II. Celjskega, državnega kneza, ki je utrdil mesto na temeljih antične Celeie in v srednjeveško obzidje vgradil starorimske umetnine.

Na fotografijah sta bratu in sestri, Frideriku in Barbari v sodobni preobleki, posodila obraz znana Celjana - rokometaš Miha Žvižej in plesalka ter koreografinja Gea Erjavec. Veroniko, ljubezen Friderikovega življenja, je odigrala Tija Ocvirk, ena najbolj nadarjenih mladih atletinj Celja in Slovenije ta hip. Vsi trije nosijo oblačila celjske modne kreatorke Milanke Močnik alias Solo Mile, ki je srednjeveški duh Celjskih prepojila s sodobnim značajem Celja, ki je še vedno samosvoj in uporniški kot v času grofov.

Friderika II. Celjskega v srca Slovencev ni zasidral njegov humanistični duh, ampak tragična ljubezen do Veronike Deseniške. Ker je bil v zakonu, ki mu ga je politično postlal oče, nesrečen, se je uprl in se na skrivaj poročil z mlado Veroniko, ki mu je ukradla srce sredi cvetočega travnika, ko je prijezdil mimo na konju. Oče je sinovo nepokorščino kaznoval tako, da je na smrt obsodil Veroniko, sina pa zaprl v hišni pripor.

Najslavnejša slovenska ljubezenska zgodba srednjega veka je mit o Celjskih ohranila živ ne glede na to, da je rodbina Celjskih izumrla s Friderikovim sinom Ulrikom II., ki so ga nevoščljivci zahrbtno umorili kot zadnjega moškega potomca Celjskih. Domačini v Celju nismo nikoli nehali verjetni v naše grofe in njihove mite. Nazadnje je zgodbo o Celjskih kot spektakelski muzikal na oder na prostem na dvorišču Starega gradu Celje postavil umetniški kolektiv Hiše kulture Celje. Pridi špilat grofe še ti!
CE_web_1348x440Barbara_Jabolko_450x296Barbara_Konj_450x296AdrenPark_BF_450x296
© Zavod Celeia Celje | Piškotki | Splošni pogoji