VEDNO ZANIMIVO IN PRIJETNO

MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE

Muzej novejše zgodovine se nahaja v stavbi nekdanjega mestnega magistrata v središču mesta. Z oživljanjem predmetov in njihovih zgodb razjasnjuje preteklost, pomaga pri razumevanju sedanjosti in soustvarja prihodnost.
Dobrodošli v prostoru spoznavanja, učenja, druženja in razmišljanja.

STALNE RAZSTAVE

Dnevnik treh generacij 
Razstava predstavlja življenje Celjanov v 20. stoletju. V ambientalnem Sprehodu skozi Celje lahko vstopite v delavnice posameznih obrtnikov in spoznate njihovo delo ali pa obiščete muzejsko lekarno in meščansko stanovanje. Delavsko Celje je posvečeno tradiciji celjske industrije.
 Odpiralni čas: torek-petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 13. ure, nedelja in prazniki: od 14. do 18. ure

Otroški muzej Hermanov brlog

Edini otroški muzej v Sloveniji s svojimi metodami dela pomaga otrokom spoznavati in razumeti svet v katerem živijo. Priljubljena maskota Herman Lisjak predstavlja izvirne vsebine na občasnih razstavah, od leta 2014 pa tudi na stalni razstavi Brlog igrač.
 Odpiralni čas: torek-petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 13. ure, nedelja inprazniki: od 14. do 18. ure

Zobozdravstvena zbirka

Edinstvena zbirka v Sloveniji nudi vpogled v opremo in instrumente, ki so jih zlasti v 20. stoletju pri svojem delu  uporabljali slovenski zobozdravniki in zobotehniki, hkrati pa odstira razvoj zobozdravstvene stroke na tem območju.
 Odpiralni čas: torek-petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 13. ure, nedelja in prazniki: od 14. do 18. ure

Fotoatelje  in galerija Pelikan, Razlagova ulica 5

Stekleni fotografski atelje iz leta 1899 predstavlja življenje in delo celjskega fotografskega mojstra Josipa Pelikana. V ateljeju je ohranjena in razstavljena fotografova originalna oprema, vključno s steklenim salonom, kjer se je možno tudi fotografirati. 
Odpiralni čas: torek-sobota: od 9. do 13. ure

Stari pisker, Prešernova ulica

Nekdanji zapori so bili med drugo svetovno vojno prizorišče nacističnega nasilja. Danes je v delu Starega piskra – dvorišču ter spominski sobi – muzejska postavitev, ki priča o temnem obdobju naše še ne tako oddaljene preteklosti.
Odpiralni čas: torek-sobota: od 9. do 13. ure (obvezna predhodna najava)
 

Muzej novejše zgodovine Celje
Prešernova ulica 17
3000 Celje

T: (+386) 3 428 64 10
info@mnzc.si
www.muzej-nz-ce.si

celje 169649+ŻVC - Arrigler_03F6454MNZC Brlog igrac, foto ArriglerFotoatelje in galerija Josip Pelikan, avtor_Arrigler_03F5462ZOBOZDRAVSTVO avtor_Katic_N8V0359STARI PISKER, avtor - Katic_N8V0304

POKRAJINSKI MUZEJ CELJE

V Pokrajinskem muzeju Celje so muzejski eksponati razstavljeni na dveh lokacijah v samem mestnem jedru – v Stari grofiji in Knežjem dvoru. Z obiskom stalnih razstav se sprehodite skozi čas od prazgodovine do danes. 
 
V Stari grofiji so na ogled naslednje stalne razstave:
  • Lapidarij, kjer vas kamniti spomeniki popeljejo v  čas rimske Celeie;
  • Kulturnozgodovinska zbirka, ki predstavlja bogato zbirko pohištva, slik, grafik in drugih predmetov iz obdobja med 13. in začetkom 20. stoletja. V sklop te razstave sodi tudi razstava » Od gotike do historizma po korakih« za osebe z motnjami vida;
  • Celjski strop - predstavlja osrednjo znamenitost muzeja in hkrati enega redkih primerov profanega slikarstva na prehodu iz renesanse v zgodnji barok;
  • Etnološka zbirka - predstavlja bogat izbor duhovne in materialne dediščine celjske regije;
  • Razstava Alma M. Karlin Poti, ki odstira življenje Celjanke in svetovne popotnice ter pisateljice Alme M. Karlin (1889 – 1950).
V Knežjem dvoru pa si lahko ogledate:
  • Celeio – mesto pod mestom, kjer med drugim vidite rimsko cesto, obzidje z zahodnimi mestnimi vrati in temelje mestnih vil rimske Celeie »in situ«;
  • Razstavo Grofje Celjski, kjer v dveh nadstropjih palacija predstavljamo vzpon in propad dinastije grofov Celjskih, vključno z njihovimi lobanjami.

Odpiralni čas:

Ponedeljki in prazniki: ZAPRTO, razen 8. februar
Marec – oktober: torek – nedelje: 10.00 – 18.00
November – februar: torek – petek: 10.00 – 16.00, sobota: 10.00 – 13.00, nedelja: ZAPRTO
Odpiralni čas velja za vse stalne in občasne razstave v Stari grofiji in Knežjem dvoru. Za najavljene skupine je ogled možen tudi izven delovnega časa muzeja.

.

Pokrajinski muzej Celje
Trg celjskih knezov 8
3000 Celje

T: (+386) 3 428 09 62, (+386) 31 612 618
info@pokmuz-ce.si
www.pokmuz-ce.si

Stara-grofija-3-za-netPMC,Celjski stropPMC - kulturnozg.zbirkaPMC - LAPIDARIJPMC zunanjostPMC,Celeia-mesto pod mestom, foto M.Jambriško
© Zavod Celeia Celje | Piškotki | Splošni pogoji