VEDNO ZANIMIVO IN PRIJETNO

Mestni gozd z drevesno hišo

Celje se ponaša z velikim in urejenim mestnim gozdom, ki skozi celotno leto privablja obiskovalce, sprehajalce in rekreativce. Umeščen je ob južni rob mesta, pod Anski vrh in Miklavški hrib, ter je s svojimi 94 hektarji gozdnih površin in 14 kilometri opremljenih sprehajalnih poti največja urejena javna zelena površina v Celju.
mestni gozd -M.Jambriškomestni gozd - M.Jambriškomestni gozd- M.Jambriško

Drevesna hiša v mestnem gozdu

Edinstvena drevesna hiša, ki je v celoti narejena iz duglazije, lesa iz mestnega gozda, je zasnovana kot manjši informativni in izobraževalni center mestnega gozda namenjen šolskim skupinam in posameznim obiskovalcem gozda. To je hkrati tudi največja drevesna hiša v Sloveniji, znana tudi v tujini. Iz prvotno skromne drevesne opazovalnice, je prerasla v odprti, univerzalni prostor srečevanja, v katerem se lahko zgodi skoraj vse: od tega, da hiška skoraj čarobno deluje kot magnet za individualen, družinski ali skupinski ter šolski obisk narave, do tega, da je postala pravi laboratorij za raziskovanje in prisluškovanje dreves, prostor različnih kreativnih delavnic, zunanjih in notranjih koncertov, pesniških večerov in razstav... Hiška je tudi predmet posebne strokovne pozornosti od mednarodnih gozdarjev, biologov, ekologov, umetnikov ter arhitektov, ki so ji podelili že mnogo strokovnih priznanj.

Ogled je brezplačen, možno pa jo je tudi najeti. Hiša naenkrat sprejme največ 30 oseb. V primeru padavin in razmočenega terena je hiša zaprta. 

Kako do hiše
  • Peš: Do drevesne hiše se pride po nezahtevni gozdni poti. Pot od železniške postaje vodi mimo hotela Evropa, po Prešernovi ulici do Glavnega trga, po Gosposki ulici do Osrednje knjižnice, čez Splavarski most, po Partizanski cesti do Meškovega studenca, od tam pa po lesenih stopnicah v hrib, od koder nas do drevesne opazovalnice vodijo kažipoti po gozdu.
  • Z avtom do pričetka pešpoti: AC Ljubljana- Maribor zapustimo na izvozu Celje center in peljemo po Mariborski cesti skozi mesto preko mostu čez Savinjo. Takoj za mostom zavijemo desno  mimo Mestnega parka do parkirišča za Drevesno hišo na levi strani (Partizanska ulica 5). Od tu nadaljujemo cca 50 m peš po Partizanski cesti do Meškovega studenca. Od tam pa po lesenih stopnicah v hrib, od koder nas do drevesne opazovalnice vodijo kažipoti po gozdu.
ODPIRALNI ČASI:
Preverite na spletni strani: https://www.celje.si/sl/kartica/drevesna-hisa-v-mestnem-gozdu


 
DSC_9080Hiška - notranjost2HiškaJure Kravanja Jure KravanjaSlovenia Green_Celje
© Zavod Celeia Celje | Piškotki | Splošni pogoji